Γράφει ο Δρ. Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης, ειδικός Ογκολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελητής στο Metropolitan General, που δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Πειραιά και Αργος για το ώφελος των προγραμματισμένων εξετάσεων κάθε ατόμου.  Συχνά επισκεπτόμαστε κάποιον ιατρό ζητώντας του να μας συνταγογραφήσει όλες τις εξετάσεις για να δούμε αν πάσχουμε από κάποια ασθένεια και αν αυτός ο έλεγχος είναι αρνητικός τότε όλοι ησυχάζουμε πως όλα είναι καλά. Είναι όμως έτσι; Στα διεθνή πρωτόκολλα παρακολούθησης διαφόρων νόσων , αλλά και πρόληψης έχουν θεσπιστεί συεγκεκριμένες εξετάσεις ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα για διάφορους τύπους καρκίνου λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου, το ατομικό ιατρικό αναμνηστικό του και το οικογενειακό ιστορικό. Και πολλοί διερωτόνται αν αυτά αρκούν. Γιατί δηλαδή να μην κάνει κάποιος για παράδειγμα ανά 6 μήνες όλες τις εξετάσεις;

 Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί σαν ένα καλά προγραμματισμένο εργαστάσιο, αλλά δεν είναι πάντα όλοι οι δείκτες στα φυσιολογικά (όπως έχουμε εμείς ορίσει) επίπεδα και συχνά κάθε άτομο έχει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία. Οι απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις που έχουμε στη διάθεση μας δεν λειτουργούν σαν μαγικά φίλτρα. Κάθε εξέταση πρέπει να έχει το λόγο για τον οποίο την πραγματοποιούμε και να γνωρίζουμε σε καποιο βαθμό τι ψάχνουμε, αλλιώς είναι αγχωτικό και αρκετά πολύπλοκο να μπορέσεις να ερμηνεύσεις τυχαία ευρήματα από μια πληθώρα εξετάσεων. Αρκετά άτομα ξεκινούν μια διαδικασία διερεύνησης κάποιου αποτελέσματος μιας εξέτασης, προκαλώντας άγχος, ψυχολογικό και οικονομικό κόστος, χωρίς κάποιο ωφέλιμο αποτέλεσμα στο τέλος.

   Τα πρωτόκολλα παρακολούθησης που διαθέτουμε έχουν τη δυνατότητα σε μεγάλο ποσοστό μιας έγκαιρης διάγνωσης, σαφώς όχι 100%, διότι στην ιατρική δεν υπάρχουν οι λέξεις ποτέ και πάντα. Ακόμα και όσες εξετάσεις έχουμε στη διάθεση μας δεν μπορούν να έχουν σωστή διάγνωση αν δεν γίνονται στοχευμένα και στη κατάλληλη περίοδο. Η βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης είναι σαφής στις χώρες που τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και σίγουρα μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω όσο οι πολίτες επισκέπτονται τους λειτουργούς υγείας και όσο εμείς οι ιατροί ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα νέα δεδομένα.

  Καταλήγοντας συνεπώς, αυτό που οφείλει κάθε πολίτης να κάνει είναι να επισκεφθεί έναν ιατρό προκειμένου να υπάρχει καταγεγραμμένο πλήρως το ιστορικό του, κατόπιν ο ιατρός θα τον καθοδηγήσει στον έλεγχο που θα πρέπει να ακολουθεί. Σαφώς και σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια παρατηρήσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στον οργανισμό του/της αυτό πρέπει να ανεφέρεται στον ιατρό και να εκτιμάται αναλόγως.

   Ας εκμεταλλευόμαστε όλα τα ωφέλη που μπορεί να μας προσφέρει η ιατρική επιστήμη, καθώς όλοι οι επιστήμονες στα εργαστήρια εργάζονται για το δικό μας ώφελος και η πρόοδος που σημειώνεται είναι ταχεία και αποτελεσματική για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.